Försäkringar för bilar brukar delas upp i tre delar – trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Innehållet i de tre delarna kan skilja sig något mellan olika försäkringsbolag, så det kan löna sig att jämföra.
Trafikförsäkringen täcker personskador på förare, passagerare och utomstående vid en trafikolycka. Den ersätter även skador på annans egendom som du orsakar med din bil. Trafikförsäkringen är enligt lag obligatorisk så fort din bil är i trafik.
Mer om trafikförsäkringTäcker även momenten brand, glas, stöld, rättsskydd, vägassistans, allrisk, maskin och elektronik.
Mer om halvförsäkringTäcker dessutom vagnskada, det vill säga skador på din egen bil som uppstår genom en bilolycka, skadegörelse eller det som kallas ”annan yttre händelse”, till exempel nedfallande trädgrenar.
Mer om helförsäkringUtöver de tre grundstenarna förekommer olika typer av tilläggsförsäkringar som du kan teckna efter behov.
Det är självklart att försäkringen blir dyrare ju mer den innehåller, men det är inte enbart innehållet som avgör priset. Kostnaden för en försäkring kan delas upp i två delar:
Priset – eller premien – på försäkringen är det du betalar löpande, alltså varje månad eller varje år. Priset är detsamma vare sig du utnyttjar försäkringen eller inte. Det är en fast kostnad som du kan räkna ut i förväg. Priset på försäkringen beror som sagt på vad som ingår i den. En helförsäkring är alltid dyrare än en halvförsäkring och en halvförsäkring är alltid dyrare än en trafikförsäkring. De har olika mycket innehåll, som vi såg ovan.
Självrisken är det du betalar om något händer som försäkringen ska ersätta. Självrisken varierar beroende på vilken typ av skada det rör sig om, och om du har flera försäkringsärenden samma år betalar du också självrisk flera gånger.
Men priset och självrisken hänger ihop. Ju mer du betalar per år, desto lägre blir självrisken. Och, omvänt, om du vill ha ett lågt pris på försäkringen får du en högre självrisk om något händer.
Läs det finstilta för de försäkringar du är intresserad av. Förutom vilka undantag som gäller är det bra att läsa igenom vad som sägs om bindningstid, ångerrätt och reglerna för uppsägning.
Trafikförsäkringen är enligt lag obligatorisk, och det är olagligt att köra bilen oförsäkrad. Men det kan vara smart att även ordna med halvförsäkring eller helförsäkring innan du tar premiärturen. Man vet aldrig när olyckan är framme, och då är det för sent att teckna försäkring. När börjar försäkring gälla? Så fort du har lagt på luren, eller vid ett senare datum om så önskas.
Jämför vilken bilförsäkring som passar dig bäst, ange dina uppgifter och börja räkna.
Spara en slant genom att inte rulla med två försäkringar samtidigt. Hos Svedea kan du själv välja en lagom balans mellan pris och självrisk. Skriv in dina uppgifter ovan och välj sen olika nivåer på självrisken och se hur priset på försäkringen påverkas.