Bichon havanais är en sällskapshund som är känd för sin glada och pigga, lekfulla natur. Dessa hundar är mycket sociala och trivs bäst när de är omgivna av sin familj. De knyter starka band till sina ägare och är lojala följeslagare. Trots sin lilla storlek har rasen en stor och energisk personlighet, och älskar att vara i centrum.
Bichon havanais är anpassningsbara hundar och kan trivas i olika miljöer, vare sig det är i en lägenhet i stadsmiljö eller i ett hus på landet. De är kända för att vara utmärkta med barn och andra husdjur, vilket gör att de passar extra bra in i familjelivet.
Bichon havanais har sitt ursprung på Kuba och tillhör bichonfamiljen, vilket också inkluderar den populära hundrasen bichon frisé.
Rasens historia sträcker sig tillbaka till 1700-talet när italienska sjömän tog med sig hunden från medelhavsregionen till Kuba. Där utvecklades rasen vidare och blev känd för sin unika silkeslena päls och vänliga temperament.
Den kubanska revolutionen på 1950-talet ledde till att rasen nästan försvann. Genom att enstaka hundar smugglades ut från Kuba till USA och tack vare engagerade uppfödare kunde hundrasen leva vidare och spridas till andra länder. Sedan dess har bichon havanais blivit en populär hundras i Europa och Nordamerika.
Bichon havanais är en liten, men robust hundras. Kroppen är kompakt med en genomsnittlig vikt på 4,5–7,3 kg och en höjd på cirka 23–27 cm vid manken.
Den har en karakteristisk silkeslen päls som kan vara vågig eller rak och i en mängd olika färger, ibland med vitt som bas. Pälsen kan vara:
Rasen har mörkbruna, mandelformade och uttrycksfulla ögon som ger dem ett charmigt och vaket uttryck. Deras öron är hängande och ofta täckta med lång silkeslen päls, precis som svansen.
Generellt sett är bichon havanais en frisk hund med en livslängd på 12–16 år. De är dock benägna att drabbas av vissa genetiska sjukdomar och hälsoproblem. Några av de vanligaste är:
Rasen kräver omfattande pälsvård för att hålla sin päls fri från tovor och smuts. Det är extra viktigt att borsta en bichon havanais under perioden ett till ett och ett halvt år. Under denna tid byter hunden sin valppäls till vuxenpäls, vilket kan leda till att pälsen tovar sig lättare. Regelbunden borstning, helst varje dag, hjälper till att förebygga tovor och håller pälsen fin.
Efter att bichon havanais har bytt till sin vuxenpäls bör man borsta den regelbundet, sikta på en gång i veckan. Om hunden har längre päls eller om den lätt får tovor kan det vara bra att borsta ännu oftare.
Enligt Svenska Kennelklubbens (SKK) rasstandard för bichon havanais är det önskvärt om man undviker att klippa eller trimma pälsen, och helt enkelt låter den växa. Däremot är det bra om du klipper pälsen i hundens panna så att den inte skymmer ögonen, runt nosen och på tassarna för att förhindra irritation.
Du bör bada hunden minst varannan vecka, men om den blir smutsig eller börjar lukta illa går det absolut bra att göra oftare.
Kom också ihåg tandborstning och att klippa klorna på din hund regelbundet.
Bichon havanais är en intelligent hund som svarar bra på positiv förstärkning. De är lätta att träna och älskar att lära sig nya trick och kommandon. Rasen är inte minst uppskattad bland dem som tränar och tävlar i lydnad och agility.
Socialisering från en ung ålder är viktigt för att förhindra blyghet eller rädsla mot nya människor, miljöer och situationer.
Dagliga promenader och lek är bra för att hålla din hund fysiskt och mentalt stimulerad.