Sök på Svedea.se

En person håller i en hunds nos för att borsta tänderna

Så borstar du hundens tänder

Tandborstning är det viktigaste du kan göra för din hunds tandhälsa. Det minskar risken för smärta och andra problem. Börja försiktigt, låt hunden vänja sig och gör tandborstningen till en lugn och positiv stund.

Så här håller du din hunds tänder rena

Både du och din hund tjänar på att tidigt börja träna på tandborstning. Börja försiktigt och låt valpen vänja sig vid proceduren och närkontakten, träna bara korta stunder i taget. Tänk på att vara lugn och tålmodig och göra tandborstningen till en trevlig stund för din hund.

Ta det lugnt. Stressa inte när du ska vänja hunden vid att få tänderna borstade. Om det blöder lite i början är det helt normalt. Det lägger sig genom daglig tandborstning. Vid behov be någon hjälpa dig att hålla hunden.

  1. Lär din hund att det är ok att man rör den i ansiktet och runt munnen. Börja borsta med mycket kort och lätt beröring och belöna med en liten godbit direkt efter beröringen.
  2. När din hund är bekväm med att du rör den i ansiktet så blir nästa steg att försiktigt börja lyfta på läpparna, röra tänderna och gnugga lite försiktigt på dem. Sätt gärna en klick hundtandkräm på fingret när du petar i munnen och låt djuret slicka det i sig.
  3. Nästa steg är att börja använda en kompress eller lite lindad gasbinda runt fingret, toppat med lite hundtandkräm. Börja försiktigt gnugga framtänderna i hundens mun.
  4. När framtänderna går bra att borsta kan du börja arbeta dig bakåt i munnen. I första hand borstar du utsidan på tänderna eftersom det är lättast. Det är viktigt att borsta i övergången mellan tand och tandkött.
  5. När din hund är helt bekväm men borstningen kan du övergå till en tandborste eller fingertuta och att borsta insidan av tänderna. Ha gärna ca 45 graders vinkel mot tandköttet om du använder tandborste.

Hur ofta ska man borsta tänderna på din hund?

Inte alla hundar gillar att få tänderna borstade, men om din hund är samarbetsvillig är det här ett bra sätt att hålla tänderna rena, fina och friska. Du som ägare sätter förutsättningen för att upplevelsen ska bli trevlig med ett bra tålamod och lugnt agerande. Om du har en valp behöver det inte ta så lång tid för att den ska vänja sig vid tandborstning.

Du kan be din veterinär att visa dig hur du ska borsta hundens tänder hemma. Daglig tandborstning rekommenderas. Du kan med fördel borsta tänderna på din hund på kvällen som rutin.

Valet av tandborste, elektrisk, vanlig eller fingertandborste i mikrofiber spelar ingen roll. Det viktiga är att tandborstningen blir av varje dag visar en ny svensk studie. Träna på att borsta några tänder i taget i början så att din hund inte tröttnar eller tycker det är jobbigt.

Det finns speciella hundtandkrämer du kan testa att använda och se om din hund gillar det. Men tandkräm behövs egentligen inte, det viktigaste är den mekaniska rengöringen av tänderna. Du ska dock aldrig använda vanlig tandkräm för människor, eftersom den nästan alltid innehåller fluor och xylitol som är giftigt för hundar.

Har du fler än en hund köper du en tandborste åt var och en för att inte sprida eventuella infektioner.

Alternativ till tandborstning

Om din hund vägrar att få sina tänder borstade kan du pröva andra sätt att hålla hundens tänder friska. Även om tandborstning är starkt rekommenderat så finns det andra sätt att rengöra hundens tänder på, exempelvis genom tuggleksaker som är framtagna för ändamålet.

Det finns även tuggben och sticks på marknaden som kan hjälpa till att hålla din hunds tänder rena, men de bör ses som en belöning eftersom de endast rengör ytan på de tänder som hunden använder för att gnaga. Kom ihåg att du kan behöva dra ner på maten lite om du ger din hund tuggben, för att undvika övervikt.

Behöver du hjälp med tandborstningen eller att du misstänker att din hund har ont i munnen, tveka inte att ta kontakt med en veterinär för rådgivning. Det bästa är dock att fortsätta öva och att ha tålamod med tandborstningen för att du ska kunna göra det själv.

Sedan finns ju alltid moroten. Bortsett från att den är nyttig för din hund, så hjälper en rå, kokt eller riven morot till att rengöra hundens tänder mot plack och dessutom ge vovven bättre andedräkt.

Vad händer om man inte borstar tänderna på sin hund?

Den vanligaste anledningen till problem med tänderna är tandsten, som förekommer hos många medelålders eller äldre hundar. Om tandsten sitter kvar kan den ge upphov till tandlossning och inflammation eller sår i tandköttet. Dessutom luktar hunden illa i munnen.

Du kan avlägsna plack med en tandskrapa som kan köpas i de flesta djuraffärer och onlineapotek.

Om du misstänker att din hund har drabbats av tandproblem ska du kontakta en veterinär. Veterinären tittar på hundens tänder och kan föreslå att du bokar tid för en tandrengöring och röntgen vilket görs under narkos.

Det kan också vara en bra idé att ta din hund till veterinären för en årlig tandundersökning. Det gör man för att tandsjukdomar ofta uppkommer under tandköttet hos hundar och kan ge smärtsamma skador med tandutdragning som följd.

Läs mer om tandproblem hos hund