När valpen föds har den inga tänder alls. De första tänderna brukar börja dyka upp runt tre veckors ålder och när alla tänder vuxit fram har valpen totalt 28 mjölktänder. Dessa byts sedan successivt ut mot vuxentänder när valpen är runt fyra månader gammal.
Att byta tänder kan innebära en jobbig period för valpen då det kan klia, orsaka obehag och ibland göra ont. Ofta får valpen ett extra tuggbehov under tandbytet och vill tugga på allt. Se därför till att utrusta dig med tålamod och bra tuggleksaker.
Vanligtvis har valpen fått sina vuxentänder vid sex månaders ålder. Då har alla 28 mjölktänder bytts ut och hunden har nu normalt 42 permanenta tänder. Det är dock ganska vanligt att vissa hundar inte får hela uppsättningen med permanenta tänder, oftast beror det på genetiska faktorer.
De permanenta tänderna ska din hund sedan ha resten av livet och därför gäller det att försöka ta hand om dem på bästa sätt.
En god mun- och tandhälsa gör att din hund mår bättre och är gladare. Mår din hunds tänder och tandkött bra, så har den en luktfri andedräkt och ett lätt rosaaktigt tandkött. Men precis som med oss människor, så får tyvärr även hundar plack och tandsten på sina tänder.
Det orsakas av bakterier och kan leda till tandköttssjukdomar, dålig andedräkt, tandlossning, svårigheter att äta och andra hälsotillstånd som kan bli allvarliga. Tänderna kan även gå sönder på grund av ett olycksfall, t ex om den råkar bita på en sten.
Ofta ses ett ökat problem med tänderna i takt med att hunden blir äldre, eftersom tänderna påverkas av allmänt slitage. Men hundens tandstatus påverkas även av hundens anatomi, immunförsvar, vilken typ av ras den är samt felaktig utfodring.
Gällande raser så ser man att mindre raser har större problem med sina tänder än mer storvuxna raser. Det kan bero på att rasen är trubbnosig och att tänderna då har svårt att få plats i munnen. Det kan även bero på att tänderna är för stora i förhållande till huvudets storlek om rasen i sig är mycket liten.
Det bästa sättet att undvika tandsjukdomar är att förebygga dem. I Sverige borstar ungefär 4 % av hundägarna sina hundars tänder varje dag visar en studie. I resultatet från vår senaste undersökning, gjord med medlemmar i Svedeas Hundpanel, är motsvarande siffra 11 %. Vi vill gärna motivera fler av er att börja borsta hundens tänder om ni inte redan gör det. Här kommer lite hjälp på traven med lite tips och trix.
Både du och din hund tjänar på att tidigt börja träna på tandborstning. Börja försiktigt och låt valpen vänja sig vid proceduren och närkontakten, träna bara korta stunder i taget. Tänk på att vara lugn och tålmodig och göra tandborstningen till en trevlig stund för din hund.
Valet av tandborste, elektrisk, vanlig eller fingertandborste i mikrofiber spelar ingen roll. Det viktiga är att tandborstningen blir av varje dag visar en ny svensk studie. Träna på att borsta några tänder i taget i början så att din hund inte tröttnar eller tycker det är jobbigt. Det finns speciella hundtandkrämer du kan testa att använda och se om din hund gillar det. Men tandkräm behövs egentligen inte, det viktigaste är den mekaniska rengöringen av tänderna.
Du bör dock aldrig använda vanlig tandkräm för människor, eftersom den nästan alltid innehåller fluor som är giftigt för hundar.