Brittiskt, eller brittisk, korthår sägs härstamma från de egyptiska katter som romarna tog med sig när de invaderade Storbritannien år 43 e.Kr. Med tiden har rasen utvecklats, men både första och andra världskriget hade sin påverkan på rasen som nästan gick förlorad.
Kattrasen korsavlades då med både perserkatter och inhemska, korthåriga huskatter för att bevaras och förbättras.
Den moderna brittiskt korthår fick sitt karakteristiska utseende genom just korsningen med perser. Med tiden har rasen utvecklats och är i dag uppskattad för sin unika personlighet och sitt tilltalande nallebjörnsliknande utseende.
Sedan bildandet av den första kattklubben 1946 har brittiskt korthår varit en godkänd ras, men den fick först 1981 en egen standard. Tidigare hade brittiskt korthår och europé en gemensam ras.
Brittiskt korthår, på engelska British Shorthair, registrerades förut som British Blue. Rasen är syskonras till brittiskt långhår.
Katter av rasen brittiskt korthår har en kompakt och muskulös kropp med bred bröstkorg och kraftiga ben. Huvudet är rundat och kinderna knubbiga. Det är en relativt stor och robust katt som växer långsamt. Först vid närmare tre års ålder är den färdigutvecklad.
Deras päls är kort, tät och plyschliknande, vilket ger dem ett karakteristiskt utseende. Med plyschliknande menas att pälsen är mjuk, tät och sammetslen, liknande texturen hos plyschtyg. Det ger en känsla av att pälsen är fluffig och behaglig att röra vid, vilket vanligtvis är ett kännetecken för raser som brittisk korthår. Ofta liknas brittiskt korthår vid en nallebjörn.
Pälsen förekommer i en mängd olika färger och mönster – det finns uppgifter om flera hundra kombinationer. Några exempel är:
Kattens ögon är stora, runda och brett placerade. De är ofta i färger som guld, koppar, blå eller gröna.
Brittiskt korthår är känd för sin lugna och tillgivna personlighet. De är ofta självständiga katter som kan underhålla och ta hand om sig själva, vilket gör dem till bra sällskapsdjur för både ensamstående och familjer.
Trots att brittiska korthår till en början kan verka reserverade är de faktiskt mycket sociala och tycker om sällskap. De bildar starka band med sina familjemedlemmar och kan ofta följa dem från rum till rum. De är dock inte lika krävande som vissa andra raser och kan vara nöjda med att bara vara i samma rum som andra. Som regel uppskattar de heller inte att bli burna.
Brittisk korthår är en relativt tystlåten ras. De jamar sällan och när de gör det är det ofta i en mjuk och behaglig ton. De kommunicerar mer med kroppsspråk och uttryck än med ljud.
Kattrasen är otrolig tålmodig och fungerar bra med barn. De är inte kända för att vara särskilt aktiva, men uppskattar lek och interaktion när de är på humör. Särskilt bland kattungar finns en lekfull sida som kan passa väl hos barnfamiljer, men den minskar vanligtvis med åren.
De kan hantera bullriga miljöer och lekfulla barn utan att bli stressade, men vid särskilt högljudda aktiviteter kan katten välja att dra sig undan. Det är därför viktigt att ha särskilda platser i hemmet där katten har möjlighet att vara ostörd.
Det är en kattras som enkelt anpassar sig till andra husdjur i familjen, men som har en tydlig tendens att anta rollen som den dominanta katten i hemmet.
Brittiskt korthår är i regel en frisk ras. Den vanligaste hjärtsjukdomen hos katter, hypertrofisk kardiomyopati (HCM), kan dock förekomma. Därför testar många uppfödare sina katter för HCM, liksom för sjukdomarna polycystisk njursjukdom (PKD) och höftledsdysplasi (HD). Det kan vara bra att välja en uppfödare som genomför dessa tester på föräldradjuren.
Tandproblem är vanligt hos brittiska korthår. Vanliga problem inkluderar:
För katter med ett svagare immunförsvar eller som umgås med andra katter är det särskilt viktigt att vaccineras för att förebygga sjukdomar. Detta gäller både för inne- och utekatter.
Eftersom brittiskt korthår har en benägenhet för hälsoproblem och är en social och lugn katt som ofta trivs med andra katter är regelbunden vaccination att rekommendera.
Vaccination skyddar mot bland annat kattsnuva och kattpest, två vanliga och allvarliga infektioner som kan spridas snabbt mellan katter.
Kattrasens korta och täta päls kräver minimal skötsel och har en förmåga att stöta bort smuts. Katten behöver bara bada om den har blivit märkbart smutsig.
Brittiska korthår kan däremot uppskatta att borstas en gång i veckan, eller upp till två gånger per vecka. Borstningen avlägsnar döda hudceller, lösa hår och minskar risken för hårbollar. Förutom att hålla pälsen glansig och fin ger det katten uppmärksamhet och en känsla av uppskattning. Som kattägare får du också möjlighet att stämma av hur den mår och om till exempel klorna behöver klippas.
Även om brittiska korthår inte är de mest energiska katterna behöver de mental och fysisk stimulans för att må bra. Att uppmuntra sin katt till lek bidrar till dess förbränning samtidigt som det stärker musklerna.
Lekar som stimulerar kattens inneboende jaktinstinkter, såsom fjädervippor och laserpekare, är bra alternativ.
Pusselleksaker och klätterträd kan också hjälpa till att hålla katten aktiv och engagerad.
Brittisk korthår har en livslängd på 12–20 år, beroende på individens gener, vilket liv den lever och vilken typ av vård den får.
Kostnaden för att köpa en brittiskt korthår varierar mellan 8 000 och 15 000 kronor. Priset beror på uppfödare, stamtavla och andra faktorer. Utöver inköpspriset bör man också räkna med kostnader för foder, veterinärbesök, försäkringar och andra löpande utgifter.
Brittiskt korthår är känd för att vara lugn, tillgiven och självständig. De är bra sällskapsdjur för både ensamstående och familjer tack vare deras milda temperament.
En fullvuxen brittisk korthår väger vanligtvis mellan 4 och 8 kg. Hankatter brukar bli något större än honkatter.
Kattrasen älskar mat och har en tendens till att vara glupsk. Eftersom brittiska korthår dessutom inte är särskilt aktiva utan snarare stillasittande så kan de snabbt gå upp i vikt. Det är därför viktigt att ge katten en balanserad kost i rimliga portioner. Välj högkvalitativt foder som effektivt uppfyller kattens näringsbehov och håll ett öga på kattens vikt för att undvika fetma. Fetma hos katt kan leda till hälsoproblem som diabetes och ledproblem.