Katter gillar normalt värme och anpassar sig efter den. Varma dagar lägger den sig i skuggan och när temperaturen sjunker framåt kvällen blir den mera aktiv. Är det däremot extremt varmt kan den riskera att få värmeslag. Försök då hålla katten inomhus, ställ fram vattenskålar på flera olika ställen och var vaksam på symptom som hässjning, röda, torra slemhinnor, oro, vinglighet, ökad salivering, kräkning och diarré. Misstänker du värmeslag så kyl ned katten med våta handdukar, speciellt i armhålor och ljumskar. Ta för säkerhets skull också kontakt med en veterinär.
Alla katter är inte lika känsliga mot solens strålar, men har du en vit katt eller en katt med vita öron och ansikte bör du vara försiktig i och med att de har mindre pigment som skyddar. Detta gäller även hårlösa katter. Använda gärna en parfymfri solkräm med högt UV-skydd på vita eller hårlösa partier. Det finns även solkrämer speciellt avsedda för djur i zooaffärer eller på apotek. Oavsett solkräm eller inte så är det bra om du ordnar så katten har en svalkande och luftig plats inomhus eller skön, skuggig viloplats utomhus.
Innekatten drabbas av naturliga skäl inte lika hårt av värmen som en utekatt. Den söker sig naturligt till rum utan direkt solljus, men även till badrum med klinkers eller stengolv som kyler naturligt. Det du kan tänka på är att ställa fram flera vattenskålar och se till att ventilera med öppna fönster och balkongdörrar. Glöm då inte bara att ha någon form av finmaskigt nät för öppningarna så katten håller sig inomhus.
Katter är generellt sämre på att dricka vatten än hundar är och därför är det viktigt även här att du ställer ut flera vattenskålar både inom- och utomhus. En uttorkning kan nämligen skada katten allvarligt. Lägg gärna en eller ett par isbitar i vattnet och glöm inte att fylla på med nytt. Många katter gillar att dricka vatten i rörelse, till exempel från en droppande kran, vilket signalerar att vattnet är rent och friskt. Ett alternativ kan då vara vattenfontäner. De cirkulerar och filtrerar vattnet, vilket lockar till att dricka lite extra. Är det extra varmt så servera gärna katten extra mjukmat istället för torrfoder, då den innehåller vätska. En uttorkad katt kan ibland behöva vätskeersättning, men kontakta då en veterinär först och be om råd.
Mer om katters hälsaSvedeas skadespecialister inom djurförsäkring