Sök på Svedea.se

Två hundar, en svart och en gyllene, hoppar ivrigt in i vattnet från en brygga på en solig dag.

Sommarens faror

Under sommaren vistas människor och hundar ute mycket och därför är det bra att vara lite extra förberedd om oturen skulle vara framme. Vi berättar mer om vad du bör tänka på när du och hunden spenderar sommardagarna utomhus.

Värmeslag

Tyvärr dör hundar varje år av värmeslag efter att ha lämnats i varma bilar. Värme­slag är även vanligt vid motion, lek, på varma platser som stranden eller i varma hemma­miljöer.

Hundar kan inte reglera sin kropps­temperatur på samma sätt som vi människor och är därför mer känsliga för värme. Värmeslag är ett livshotande tillstånd som orsakar allvarliga skador på inre organ.

En hund behöver cirka 40 ml per kilo kroppsvikt och dygn, det vill säga 2 dl vätska per 5 kg kroppsvikt. Det är mycket bättre att ge små portioner ofta, kroppen har lättare att ta upp vätska i små mängder.

Andra bra sätt att få i hunden vätska och motverka värmeslag är att ge den fryst gurka eller fryst vattenmelon.

Mer om värmeslag hos hund

Ormbett

Vårvärme lockar fram huggormar och de blir slöa av värmen och solen. Som hundägare ser du sällan ormen, men kan märka den genom att hunden skriker till och springer sin väg. Men det finns hundar som inte visar några tecken alls när de blivit ormbitna.

Om hunden blivit ormbiten kommer den alltid att få en kraftig svullnad runt bettstället, oftast svullnar hela kropps­delen där ormbettet skett. Gamla hundar, sjuka hundar och hundar som blivit ormbitna tidigare i livet är extra känsliga och behöver snabbare komma till veterinär.

Läs mer om hundar och huggormar

Fästingar

Fästingarna blir fler och fler i naturen och smittorna ökar och sprider sig även norrut i Sverige. Se till att ge din hund fästingmedel och undersök den noga genom att gå igenom hud och päls efter varje promenad.

Läs mer om hundar och fästingar

Sårskador

Små sår, trampdyneskador, skärsår och bitsår är vanliga under sommaren. Om hunden får ett sår som är över 4 cm långt, glipar eller är djupt bör en veterinär undersöka hunden. Om såret ser ut att behöva sys bör det göras så snart som möjligt, helst inom 8 timmar.

Manuka är en typ av honung som finns att köpa djuraffärer och i välsorterade mataffärer. Du kan motverka bakterier och inflammation i hundens hud genom att smörja såret med honungen. Råd­fråga alltid en veterinär om du är osäker på hur din hund bör behandlas.

Små sår kan du själv ta hand om hemma. Så här gör du det:

  1. Tvätta rent såret med koksalt­lösning. Om såret ser smutsigt ut eller om det är ett bitsår bör såret därefter rengöras med klorhexidin som är bakteriedödande.
  2. Tvätta såret 1-2 gånger per dag med koksalt eller klorhexidin (om såret är infekterat eller om det är en bit­skada).
  3. Köp Manukasalva, Activonsalva eller Vetramilsalva eller spray receptfritt på apotek. Stryk på/spraya tunt 2-3 gånger dagligen.
  4. Linda såret för att undvika att smuts tar sig in.

Läs mer om hundens hemapotek

Fukteksem och hotspot

Det är vanligt att hundar får fukteksem under sommaren. Om hunden badar mycket eller om det är fuktigt i luften, så ökar risken för fukteksem.

Symtom på fukteksem är ihoptovad päls som är kladdig, varig och blodig. Huden under är röd och irriterad. Eftersom fukteksem orsakas av att hunden fått små sår i huden där bakterierna kan krypa ner, så växer de snabbt i storlek och kan dubblera sin storlek på något dygn. Området är kraftigt ömmande och kan klia.

Läs mer om hotspot

Vattensvans

Vattensvans/frozen tail är en smärtsam inflammation. Det uppstår när hunden viftar mycket på svansen i till exempel vatten vilket göra att muskulaturen i svansen blir överansträngd.

Det är vanligt med vattensvans tidigt på våren, men även under hela sommaren om hunden plötsligt börjar bada mycket. Kyla och blåst förvärrar inflammationen.

Vattensvans försvinner vanligtvis av sig själv på några dagar om hunden får vila och hålls varm och torr, men om hunden är mycket besvärad kan smärtstillande och antiinflammatorisk medicin behövas.

En hund som en gång fått vattensvans kommer att vara mer känslig för resten av livet och kan lättare återfå problemen vid bad, kyla och fukt.

Stick från geting, bi eller humla

Ett bi sticks bara en gång, getingar flera. Bisticket innehåller mycket större giftmängd än getingens, men det gör inte lika ont.

Värst är om hunden råkar gå ner i ett jordgetingbo eftersom den då kommer att få stora mängder getingstick.

Så här kan du göra om din hund blivit stucken:

Om hunden får svårt att andas eller blir allmänt påverkad och dålig måste hunden undersökas av en veterinär.

Myrbett

Betten sker oftast i tassar. Hunden kan då skrika till av smärta och vägra stå på den bitna tassen. När hunden ligger på en gräsmatta sker myrbetten på under­sidan av kroppen, framför allt i armhålor och ljumskar där huden är tunn och extra känslig.

Vid besvär kan du tvätta området med tvål och vatten. Du kan sedan stryka på klorhexidin efter rengöring. Det finns att köpa receptfritt på apotek.

Insektsbett

Hundar, precis som vi människor, kan få stora problem av insektsbett. Framför allt gäller det tunnpälsade hundar eller hundar som fjällvandrar och vistas i mygg- och knottrika områden.

För att skydda hunden mot insekter, flugor och mygg kan du köpa till exempel Care Plus Natural myggspray eller Centaura insektsmedel.

Paddförgiftning

Paddor har en körtel på ryggen som avsöndrar ett ämne som är mer eller mindre giftigt. Om en hund biter tag i en levande eller död padda blir resultatet en kraftigt saliverande hund. Padd­förgiftning är inte farligt men kan vara lite besvärande för hunden.

Hund Hero

Ge din hund en trygg försäkring

Läs mer om vår hundförsäkring

Saltvatten

Hundar kan drabbas av saltförgiftning om de dricker stora mängder saltvatten eller bräckt vatten. Hunden kan kräkas och så länge den mår bra går det bra att avvakta ett par timmar. Det är viktigt att se till att hunden inte äter eller dricker på några timmar för att magen ska få vila. Om hunden fortsätter att kräkas eller blir allmänt påverkad måste en veterinär undersöka hunden.

Algblomning

Algblomning uppstår när vissa typer av alger, särskilt cyanobakterier (blågröna alger), växer snabbt i vattnet och bildar tjocka, färgglada skikt på ytan. Dessa alger producerar gifter som kan vara extremt farliga för både människor och djur.

För hundar som gärna badar och dricker vatten från sjöar och andra vattendrag kan algblomning utgöra en stor hälso­risk. Förgiftning kan leda till symtom som kräkningar, diarré, svaghet, kramper och i värsta fall dödsfall.

Därför är det viktigt att hålla din hund borta från vatten som misstänks vara drabbat av algblomning, alltid hålla koll på lokala varningar och råd om vatten­kvalitet, och snabbt söka veterinärhjälp om du misstänker att din hund har blivit utsatt för alggifter.

Solens strålar

Hundar med tunn päls, ljus päls eller nakenhundar blir lätt solbrända och det ökar risken för hudcancer. Se till att låta hunden vistas i skugga, både för att förebygga värmeslag och förhindra att den blir solbränd.

Använd gärna solskyddskräm för att skydda hundens hud. Ett exempel på bra solskyddskräm är Sunner Skin för hund och katt.

Ylva Trygger
Legitimerad veterinär

Facebook

Instagram